O webu
(Ne)potvrzení přečtení zprávy na Facebooku

Facebook se u zpráv snaží znázorňovat, kdy si uživatel danou zprávu přečetl. Typicky hláškou Zobrazeno.

Potvrzení zobrazení zprávy na Facebooku

Ve skupinových konversacích jsou potom lidé, kteří zprávu viděli, jednotlivě vyjmenováni.

Kdy se zpráva označí jako přečtená

Na Facebooku se správa jako přečtená označí, když:

  • Otevřu okno chatu s člověkem, co mi zaslal zprávu.

  • Mám otevřeno okno chatu, kursor je v poli pro psaní zprávy, a daný kontakt mi napíše.

    Pokud je okno chatu otevřené, ale kursor v něm není, zprávy se člověku automaticky nepotvrzují. Jde to poznat tak, že okno horní pruh okna bliká.

    Blikání nové zprávy

  • V horní nabídce u zprávy zvolím označit jako přečtené:

    Označení jako přečtené

Přečtení zprávy, aniž by to bylo vidět

Jak tedy zprávu přečíst, aniž by se jejímu autorovi zobrazilo potvrzení?

Text zprávy se typicky zobrazuje v notifikaci při používání mobilní aplikace. Totéž platí u výpisu, který se zobrazí po kliknutí na ikonu zpráv v horní liště:

Upozornění na nepřečtenou zprávu

Samotné kliknutí na ikonku zpráv zmíněné potvrzení „Zobrazeno“ druhé straně nepošle – zprávy budou stále označeny jako nepřečtené.

V této části (podobně jako u notifikací) se ale zobrazuje jen úryvek zprávy.

Zobrazení zprávy bez potvrzení

Označit jako nepřečtené

Zprávu je možné po přečtení zpátky označit jako nepřečtenou:

Označení jako nepřečtené

Skutečně to funguje a autorovi zprávy se neukáže, že byla zpráva zobrazena. Problém je, že se mu to už mohlo na chvíli ukázat ihned po otevření zprávy, pokud okno chatu sledoval.

Otevřené okno chatu

Způsob, jak si číst celé zprávy bez odesílání potvrzení, je mít okno s chatem otevřené, ale nemít v něm kursor. Potom je možné normálně Facebook používat, ale nesmí se do okna kliknout.

Rozšíření do prohlížeče

Zabránit zasílání informace o přečtení zprávy jde pomocí rozšíření do prohlížeče. Následující rozšíření blokuje zasílání zprávy o přečtení v prohlížeči Chrome:

Blokování zasílání potvrzení přečtení

Potvrzení přečtení zprávy funguje tak, že se po kliknutí do okna chatu a podobně pošle potvrzovací požadavek na URL:

https://www.facebook.com/ajax/mercury/change_read_status.php

Pokud se nějakým způsobem zablokuje, rovněž se potvrzení nebudou posílat.